Speciális szőrzetű nyúlfajták - Szatén nyulak

2016.04.16 21:40

A nem normál szőrzete rendelkező nyulak részére. Itt a szőrzet a bírálat legfontosabb része.

Példafajták:
• Normálisnál hosszabb szőrű nyúlfajták: angóranyulak (német, francia), rókanyulak (normál és törpe)
• Normálisnál rövidebb szőrű nyulak: rex nyúl, kis rex nyúl, törpe rex nyúl.
• Normálistól szőrzetfényességben eltérő nyulak: szatén nyúl.

Szatén nyulak

Fényes bundájuk egyedi csillogásának köszönhetően, az ebbe a csoportba tartozó nyulakat könnyű felismerni. Ezt a csillogást az okozza, hogy egyes szőrszálak átlátszóbbak, mint más nyúlfajtáknál. Ezenfelül a szatén nyulakbundája vastag és selymes is. 1930-ban tenyésztették ki az Amerikai Egyesült Államokban, eredetileg egy csoport orosz hermelinnyúlból (elefántcsontszínű szatén), de mára már a szatén nyulak különböző színekben fellelhetőek.
Kellemes természetűek és mivel nyugodtak és szelídek, tökéletes házikedvencek gyermekek számára, de általában inkább tenyésztési szakértők foglalkoznak velük és versenyekre viszik őket, így a köztudatban még nem igazán terjedtek el.

- Törpe szatén nyulak

Sajnos túl sok információt nem találtam, ami nem is csoda, hiszen még rendkívül kevesen foglalkoznak vele! Szatén nyulak a német fajtastandardba 1973-ban kerültek be. Szatén törpe nagyon nyugodt vérmérsékletű. Barátságos természete, szelídsége lenyűgöz minket. Vizuális szempontból a szatén törpékre ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a holland törpékre. Tehát a súly, felépítés és a fül hossz. A minimális súly 1 kg, normál testsúly 1,1-1,35 kg. A legnagyobb tömeg 1,5 kg. Nagyon rövid fülek ideális hossza 4,5-6 cm, a maximális hossza 7 cm. A test rövid, kompakt, a vállak szélesek, végig egyforma szélességû. A mellsõ lábak rövidek, egyenesek. A fül álló, jól szõrözött, hegye lekerekített. A fej a testhez viszonyítva nagy (1/3 arányú), kerek, széles, jó kifejezésû. A nyak rövid, nem látható.
A hátulsó lábak egyenesek, a farok rövid, a gerinc vonalában fut, nem görbül.
Lényeges különbség a bundájukban rejlik. Szatén nyulaknak sokkal sűrűbb a szőrük és jobban fénylik, mint a többi fajtáé -hossza 2,5-3 cm. A kiállításokon nagy hangsúlyt helyeznek a szőr minőségére. Szatén törpe nyulakat is különböző színekben tenyésztik. Jelenleg a vörös, thüringiai, havanna, sziámi, japán tarka, a legelterjedtebbek. A szatén szőrzet recesszív tulajdonság, tehát csak ilyen szőrzetű, vagy ilyen szőrzet tulajdonságot hordozó egyedek pároztatásából születhetnek szatén törpék. 
Rendkívül fiatal fajta, még sok tenyésztői munka kell nekik, ezért általában ezeknek a nyusziknak kedvencnek is hosszabb a fülük.
Tenyésztési szempontból keverni a szőr tipusokat nem ajánlott, ronthatja a szatén szőrzet minőségét.